Tafelgoochelaar

 

Ik werd een tijdje geleden benaderd om columns te schrijven voor het vakblad.

Niet zo lang geleden ging de telefoon. Het was Arjan van Vembde. Hij vroeg mij of ik het leuk zou vinden om een column te schrijven voor de Infomagie. Nou, daar moest ik eerst eens over nadenken omdat ik in het verleden tegen veel dingen te snel ja heb gezegd.

“Waar moet het dan om gaan?” vroeg ik nog. Arjan antwoordde dat het overal over mag gaan, als het maar een link met goochelen heeft. En even droomde ik weg van het gesprek en dacht………

Ik ben als goochelaar al vele jaren actief in de goochelwereld en ik ben eigenlijk niet meer zoveel op zoek naar trucjes. Als ik naar een lezing ga, hoop ik daar iets te leren waarmee ik mijn bestaande voorstellingen kan verbeteren. Dit is in tegenstelling tot mijn eerste jaren in de goochelwereld waarin ik juist  opzoek was naar trucs en moves.

Dit heeft te maken met het aantal stadia wat je als performer doorloopt om jezelf meer te ontwikkelen. Ook heb ik gezien dat deze weg voor iedereen anders verloopt, gewoonweg omdat iedereen verschillend is.

Gisteren heb ik een workshop van Think meegemaakt. Een kaartgoochelaar die een echt wonder kan vertonen met kaarten. Ik ben zelf meer geïnteresseerd in de persoon achter de kaarten. Hoe hij beweegt en de manier waarop hij zijn magic presenteert maken diepe indruk op mij. Deze ingrediënten en het samenzijn met een paar collega`s maakten  voor mij deze workshop tot een succes. Want magic verbindt mensen die elkaar anders nooit zouden vinden.

Ik spreek vaak af met mijn goede collega Minze Dijksma en tussen ons zit een behoorlijke generatiekloof. Toch als we bij elkaar zijn is daar niet veel van te merken omdat magic verbindt. Vaak zitten we als een stel jonge honden om een pakje kaarten waar we een truc mee hebben bedacht. We kunnen uren praten over een kleine tekst die we samen hebben bedacht bij een bepaalde truc. `s Avonds als ik thuis ben bellen we nog even om ideeën uit te wisselen die het stukje tekst nog sterker maken. Er is niets te merken van een generatiekloof omdat magic verbindt.

Als ik er over nadenk, dan is dat wat mij zo aanspreekt in het bezoeken van een goochelevenement. Je ziet daar collega`s met dezelfde passie en je praat even bij over ons vak of mooie hobby. Soms leer ik een nieuw concept of net dat ene idee dat tot een leuke presentatie leidt. Dan denk ik bij mijzelf: Goochelen verbindt jong en oud met elkaar.

“En?” vroeg Arjan, “Kan ik op je rekenen?” Ik zei: “Jazeker, ik wil wel een aantal columns schrijven voor het vakblad. Ik heb alleen nog geen idee waar ik het over ga hebben!”

 

Mitch Durbank

Voor meer columns van Mitch klik hier........